1 juli 2016

Lassfolks Spetsfabrik

Lassfolksk spets i originalförpackning.
Det finns ortsbundna fenomen som knyter samman människor på små orter. Fenomen och sätt att tänka och agera som medan vi lever formar vår kulturhistoria och knyter oss samman. Inte sällan har dessa fenomen anknytning till hantverk och handarbete. Det fascinerar mig otroligt, fastän det är så naturligt, att hantverk och handarbete förenar. Så har det alltid varit.


Det finns människor idag, här i Österbotten, som ser en spets och säger ”den där är gjord på Lassfolks, jag känner igen mönstret”. Ännu idag, 2016, finns det människor vars ögon memorerat de Lassfolkska spetsarnas mönster. Vi ser med särskilda ögon på de spetsarna, på våra spetsar.

Lassfolks spetsbok vid Jakobstads Museum.


Lassfolks band- och spetsfabrik grundades 1911 av Anders Lassfolk. Fabriken producerade vävda band, flätade gummiband, skosnören, sadelgjord och såklart, spetsar. Det är de sistnämnda vi minns. Under de första åren fanns fabriken i en källarbyggnad, men på 1920-talet uppfördes den första fabriksbyggnaden som senare förstorades gång på gång. Som mest hade fabriken 200 anställda, ca 600 spets- och bandmaskiner och producerade 20 miljoner meter band per år. Spetsarna tillverkades i hundratals mönster, man var ledande i landet inom sin bransch. Det var under 1960-talet som storhetstiden varade, men produktionen var igång ända till 1992. 

Ett antal Lassfolkska spetsar vid Kulturgården på Lassfolk i Purmo.
Tänk att vi haft en sådan spetskommers i Jakobstad, man kan inte annat än fascineras. Idag finns Campus Allegro på det ställe där spetsmaskinerna snurrade, precis bredvid Storgatan.  

Spetslakan med dels hangjorda, dels maskingjorda spetsar. 
Nästa gång ni ser ett spetslakan på ett loppis eller på ett av sommarens många loppisrace. Fumla på spetsen, titta noga, lägg inte bort det om spetsen inte är handgjord. Känn efter om det kanske är en Lassfolkspets. För även om spetsen är maskinvävd förknippas spetsar alltid med hantverk. Även om den inte är knypplad av en människohand så har en människohand styrt maskinen som gjort den. Någon har fyllt på trådspolar, försiktigt lirkat upp knutar och lyssnat till det oändliga surret av spetsmaskinen som vävt meter efter meter av kulturhistoria. 


Källor:
Jakobstads museum
Kulturgården på Lassfolk
Kulturosterbotten
Fazer

3 kommentarer:

  1. Vilket fint blogginlägg om ett historiskt hantverk! :)

    SvaraRadera
  2. Hej, Så roligt att jag hittade din fina blogg. Det var när jag googlade på Lassfolks spetsfabrik, eftersom jag fått en låda spetsar som måste varit tillverkade där. Jag tog mig friheten att länka till din blogg i mitt blogginlägg på http://www.augustasresa.se/textilhistoria/en-lada-full-med-spetsar-fran-lassfolks-spetsfabrik/ Där kan du läsa mer om vårt lite annorlunda textilhistoriska projekt. Vänliga hälsningar Kerstin Melin (Augustas resa)

    SvaraRadera