28 april 2015

Spetsar vid Storkyro Hembygdsmuseum

Rundvirkad spets

Under förmiddagen besökte jag Storkyro Hembygdsmuseum med gänget från Vasabrages museiutskott som jag är en del av. Målet med resan var att ta en titt på deras spetsutställning emedan vi också på Brages Friluftsmuseum ska bygga en spetsutställning i vår. Misstänkligen blir de två utställningarna helt olika, men det är ändå roligt att se vilka lösningar andra har valt.

Virkade mellanspetsar i raka led

Utställningen fokuserade på virkade spetsar från Storkyro, mycket snyggt utställda på stora skärmar klädda med linnetyg. Det hela var överskådligt och gav intrycket av att vara en modellsamling. För dem som gillar att virka spets är denhär utställningen säkert en intressant inspirationskälla. Några spetsar var sådana man kände igen från gamla lakan och mönsterböcker, andra mönster var helt nya för mig. 

Spetsarna var presenterade som modellprover på stora skärmar

Spetsvirkningen kom till Finland under senare delen av 1800-talet. Det blev genast en populär teknik emedan den var billig och praktiskt. Virka spets kan man göra var som helst, det kräver inget stort utrymme och inga skrymmande verktyg. Man virkar spets som metervara eller i fria former, cirklar och geometriska figurer. Alla typer av garn går an, men anpassa grovleken på garn och virknål till varandra så blir resultat bäst. Traditionellt har man använt bomulls- och lingarn till spetsvirkning. Virkade spetsar har alltid stått i skuggan av de äkta spetsarna, dvs. sydda och knypplade. Som de finaste virkade spetsarna räknas de som är gjorda med tunn nål och väldigt fint garn, och som håller en jämn kvalitet. 


Underbar tapet i storstugan

Efteråt besöket i spetsboden tog vi en tur till storstugan och där hängde denhär fantastiska tapeten, som är nyproducerad men stilmässigt korrekt. Den var så himla fin, även för en som ogillar blått av naturen. Tapetmönstret fick mig att tänka på spetsar gjorda i frivolitet. De små öglorna på de vita slingorna påminner väldigt mycket om picoterna på typiska frivoliteter.

Tapetmönster med spetsanda

Frivolitet är också en teknik som uppkom under 1800-talet, men som länge var osynlig eftersom frivolitetspetsar främst användes på underkläder. Spetsen kan göras med skyttel eller med en lång nål. Man slår dubbelknutar som bildar de typiska formerna, droppformade öglor och picoter. Liksom virkade spetsar kan frivoliteter göras som metervara eller i fria former, men motiven bygger alltid på droppformer och picoter. 

Frivolitetspets från Pedersörenejdens hembygdsmuseum

Läs mer om spets i Pitsikirja av Rinna Saramäki eller i Lankatekniikoiden käsikirja av Ritva Koskennurmi-Sivonen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar